Stifádo - recept cpt. Cooka
Pikantní telecí na šalotce
4 porce:  80 dkg telecí plece nebo krkovičky, 3.75 dl červeného vína, 2  bobkové listy, celá skořice, 2  hřebíčky, 80 dkg šalotky, 4 stroužky česneku, 30 dkg rajčat, 6 lžic olivového oleje, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl, mletý pepř
Telecí maso (ale pro tento způsob úpravy se hodí stejně dobře i zaječí a králičí) nakrájejte na čtverečky asi 5 cm velké, na míse je zalijte červeným vínem a přidejte bobkový list, skořici a hřebíček. Maso pak přes noc marinujte v ledničce.
Následující den oloupejte šalotky a česnek. Oloupejte i rajčata, odstraňte stopky a dužinu nakrájejte na kostky. Maso nechte okapat, víno a koření dejte stranou. Rozpalte olivový olej a maso v něm za vysoké teploty po částech po všech stranách osmahněte, pak je vyjměte. Na tuku smažte šalotky vcelku a česnek, až zeskelnatí. Přimíchejte rajčata a všecko 2-3 minuty poduste. Maso i se šťávou, kterou pustilo, dejte zpět do hrnce. Přilijte víno s kořením a osolte, ocukrujte a opepřete. Maso pod pokličkou pak hodinu za slabé teploty duste. Opatrně míchejte, aby šalotky zůstaly celé. Podle uvážení přilijte něco vody. Hotový pokrm podle potřeby dochuťte a hned servírujte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka