Tortilla de patatas - recept cpt. Cooka
Bramborová omeleta
4 porce:  75 dkg brambor, 2  cibule, 7 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, 6  vajec
Oloupejte moučné brambory, omyjte je a nakrájejte na tenké plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na malé kostky, není třeba ji sekat nadrobno. Polovičku olivového oleje rozpalte na vyšší pánvi o průměru asi 20 cm. Poduste na ní plátky brambor a kostičky cibule asi 25 minut - ale nesmažit. Osolte a opepřete.
Do mísy rozklepněte vejce, rozkvedlejte je, osolte a opepřete. Poněkud vychladlé brambory s cibulí přidejte k vejcím. Rozpalte v pánvi zbývající olivový tuk a brambory s vejci a za střední teploty asi 6 minut opékejte. Občas pánví trochu zatřepejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu. Pánev přikryjte plochým talířem a pevně je k sobě přitiskněte. Pak pánev obraťte dnem vzhůru, aby omeleta sklouzla na talíř. Omeletu opatrně sešoupněte z talíře zpět na pánev a smažte po druhé straně ještě dalších 6-8 minut. Hotovou nakrájete na trojúhelníkové dortové řezy nebo na kostky.
Je to jednoduchý sytý pokrm, který se podává teplý i studený, buď jako hlavní jídlo, anebo mezi jednotlivými chody. Připravuje se v mnoha variantách: se zeleninou, se šunkou, s kraby a podobně. Servírovaná se salátem poslouží tortilla jako lehká večeře. Hodí se také do studené mísy, doplněná dalšími malými pokrmy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka