Tarhoňa - recept cpt. Cooka
Tarhonya
4 porce:  50 dkg hladké mouky, 2  vejce, vepřové sádlo, mletá paprika, sůl
Těstovinová rýže neboli tarhoňa je speciální maďarská těstovina. Pravá tarhoňa se v Maďarsku i dodnes ještě dělá většinou po domácku a jejím domovem je segedínský kraj. Dělá se z těsta, do kterého se na 1/2 kg mouky přidávají 2 čerstvá vejce. Uhnětené těsto se protlačí velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky. Těstovina, z které si hospodyně dělají najednou větší zásobu, suší se rozestřená na slunci a pak se uchovává na vzdušném místě v sáčcích z řídké tkaniny.
Pak je zapotřebí již jen lžíce dobrého sádla, trochu sladké papriky a špetky soli, abychom tuto těstovinu pražili nejprve do zlatova, podlili vařící vodou a udusili a tak získali velmi chutný pokrm. Musíme ovšem dávat pozor, abychom nepřidali příliš mnoho vody, protože by se nám tarhoňa rozvařila na kaši. Zrníčka se musí od sebe dobře oddělovat jako u správně připravené rýže. Ani s pražením to nesmíme přehánět, protože pohled na připálenou, zčernalou nebo zhnědlou tarhoňu není pěkný. Tarhoňa musí být pěkně do zlatova načervenalá a po uvaření ji musíme ihned podávat.
Současně však musí být hotový i perkelt ze selete anebo z jehněte, k němuž se hodí nejlépe. Tím ovšem nechci říci, že by nebyla vhodným doplňkem k jiným perkeltům. Je také velmi vhodnou přílohou k masům na paprice nebo na majoránce, k dušenému hovězímu šálu, k pečenému zajíci nebo k jiným masům se šťávou.
Na Maďarské nížině se tarhoňa ovšem nepodává jako doplněk k masu, nýbrž jako samostatný chod, obzvláště posypaná škvarky nebo obložená opékanými plátky uzené slaniny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka