Minestrone di verdure - recept cpt. Cooka
Zeleninová minestra
6 porcí:  5 dkg bílých fazolí (nejlépe cannelini), sůl, 1 list šalvěje, česneková nať, 3  mrkve, 1/4  kadeřavé kapusty (nebo listy červené kapusty), 1  řapíkatý celer, 3  brambory, 1  cuketa, 2  rajčata, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 2 l vývaru (buď ho sami uvařte, nebo z kostky), 10 dkg vlasových nudlí (například ditalini, chifferini nebo granigna), 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 12 lístků rozmarýnu, 1  chilli paprička, parmazán čerstvě nastrouhaný na posypání
Sušené bílé fazole večer před vařením namočte v osolené vodě s listem šalvěje. Druhý den fazole po dobu asi 30-45 minut předvařte. Očistěte česnekovou nať a nakrájejte ji na kolečka 1/2 cm tlustá. Očistěte mrkev a pokrájejte ji na plátky. Kapustu zbavte košťálu a rozkrájejte na proužky. Žebra řapíkatého celeru zbavte nitek, stonek nakrájejte na kousky asi 1/2 cm dlouhé. Brambory oloupejte a pokrájejte na čtverečky. Cuketu nakrájejte na kolečka, odkrojte přitom oba konce. Všechnu zeleninu omyjte a nechte odkapat. Rajčata spařte, oloupejte, zbavte stopek a zrníček a rozkrájejte na osminky.
Ve velkém hrnci rozpalte máslo a olivový olej. Kolečka česnekové natě za stálého míchání poduste. Předvařené fazole nalijte do cedníku, opláchněte v tekoucí vodě a přidejte do hrnce. Po částech přidávejte i připravenou zeleninu a asi 10 minut duste. Zalijte masovým vývarem. Pod pokličkou vše za střední teploty 20-30 minut vařte. Občas zamíchejte a podle potřeby osolte. Přidejte nudle a nechte pomalu vařit do poloměkka.
Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte jen na plátky. Na malé pánvi rozpalte olivový olej. Přidejte česnek, lístky rozmarýnu a chilli papričku vcelku a vše lehce ozmažte, pozor, česnek se nesmí připálit. Nakonec osmaženou ostrou směs zamíchejte do zeleninové polévky. Minestru nalijte do polévkové mísy a servírujte horkou, posypanou nastrouhaným parmazánem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka