Sopa de almendras con asafran - recept cpt. Cooka
Šafránová polévka s mandlemi
4 porce:  20 dkg mandlí, 8 plátků chleba, 5 lžic olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 svazek zelené petrželky, sůl, mletý pepř, 1 špetka římského kmínu, 2 g šafránu, 7.5 dl vývaru
Mandle spařte vařící vodou a stáhněte z nich tenkou hnědou slupku. Bílý chléb ze včerejška pokrájejte na malé kostičky. Rozpalte na pánvi olivový olej a chlebové kostky na něm dokřupava osmažte, vyjměte a dejte stranou. Oloupejte česnek a ve zbylém olivovém oleji za středně vysoké teploty česnek s mandlemi osmažte dozlatova. Omyjte petrželku, okapejte z ní vodu, otrhejte lístky, přimíchejte je k mandlím a česneku a asi 3 minuty duste. Zbytek petrželky dejte zatím stranou. Obsah pánve rozmixujte, vložte do hrnce, osolte, opepřete, ochuťte mletým římským kmínem a šafránem. Přilijte masový vývar, zvolna přiveďte k varu a za mírné teploty nechte asi 20 minut vařit.
Mezitím nadrobno pokrájejte zbytek petrželky. Polovinu chlebových kostek dejte do polévky, ochuťte ji a případně znovu okořeňte, protože chleba mnoho koření nasaje. Nakonec posypte petrželkou, přisypte zbytek chlebových kostiček a podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka