Klare Suppe mit Lebertklößen - recept cpt. Cooka
Polévka s játrovými knedlíčky
4 porce:  2  žemle, 5 dl mléka, 1  cibule, 2 lžíce másla, 12 dkg hovězích jater, 1 svazek zelené petrželky, 1  vejce, majoránka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhanky, sůl, mletý pepř, 1 svazek pažitky, 1 l hovězího vývaru (čerstvě uvařený nebo z kostky)
Žemle ze včerejška namočte v mléce. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Máslo rozpusťte na pánvi a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Pak pánev odstavte a cibuli nechte chladnout. Játra odblaňte, omyjte, osušte a nakrájejte na široké plátky. Žemle vymačkejte. Potom na masovém strojku s vložkou s malými dírkami umelte nejprve játra, potom změklé žemle. Omyjte petrželovou nať, oklepejte vodu a najemno nakrájejte. Smíchejte v míse umletá játra a žemle s osmaženou cibulí. Přidejte vejce, petrželku a majoránku. Oloupejte česnek, prolisujte ho a přidejte do mísy. Je-li potřeba, zpevněte kašovitou hmotu strouhankou. Osolte a opepřete. Hmotu na játrové knedlíčky přikryjte a nechte v ledničče asi 10 minut odpočívat.
Do hrnce nalijte silně osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Navlhčenýma rukama dělejte z připravené hmoty knedlíčky, po dvou na porci. Vložte je do vařící vody a za nízké teploty je vařte asi 10 minut. Omyjte pažitku, oklepejte z ní vodu a nakrájejte ji na drobná kolečka. Knedlíčky vyjměte z vody a dejte do polévkových talířů. Zalijte horkou hovězí polévkou a posypte pažitkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka