Pasta alla norma - recept cpt. Cooka
Makarony s lilky a rajčaty
4 porce:  70 dkg zralých rajčat, 2 stroužky česneku, 6 lžic olivového oleje lisovaného zastudena, 1/8 l suchého červeného vína, 50 dkg lilku, sůl, mletý pepř, 4 snítky bazalky, 50 dkg makarónů (krátké - penne), 10 dkg ricotty (ricotta salata, tvrdý sýr)
Rajčata přelijte vařící vodou a oloupejte, odstraňte zbytky stopek a zrníčka, dužinu nakrájejte na kostičky. Oloupejte a nadrobno pokrájejte česnek. Rozpalte v kastrolu třetinu oleje při vyšší teplotě a osmahněte na něm česnek, pak přidejte rajčata a víno, zamíchejte a přiveďte do varu. Po chvíli část rajčat vyndejte a ve vlažné troubě udržujte teplé. Ostatní přísady asi 15-20 minut vařte pod pokličkou za střední teploty, až se utvoří zahoustlá omáčka. Občas ji zamíchejte.
Mezitím lilky omyjte, odkrojte stopky a nakrájejte napříč na plátky asi 1/2 cm tlusté. Mírně je osolte a nechte asi 5 minut odpočívat, pak je papírovým ubrouskem dobře osušte. Rozpalte na pánvi za střední teploty olej a lilky po obou stranách postupně nechte 3-4 minuty osmažit dohněda. Rajskou omáčku podle chuti osolte a opepřete, omyjte bazalku, otrhejte lístky a v celku je přimíchejte do omáčky. Omáčku a lilky udržujte teplé a ponechejte je v teplé troubě (50 °C).
Makarony vsypte do vařící osolené vody, a když jsou poloměkké, sceďte vodu, nechte makarony okapat a rozdělte je na hluboké talíře. Sýr ricotta rozdrobte a polovinou posypte makarony. Pak na ně rozložte plátky lilku a rajčata, vše polijte omáčkou a posypte zbytkem sýra.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka