Šoulet podle Dvory - recept cpt. Cooka
6 porcí:  fazole strakatá, kroupy, vejce, cibule, česnek, 4  brambory, kuře, 3 lžíce soli, 1 lžíce mleté papriky, 1/2 lžíce pálivé papriky, 1 kostka bujónu (masox), 2 lžíce medu
Ráno namočíme fazole (hnědé, bílé, kropenaté) a kroupy (můžeme dát i cizrnu). Večer slijeme a fazole krátce spaříme vařící vodou. Potom nenadýmají. Umístíme do pekáče (asi 20 x 35 cm, hloubka asi 7cm). Navrch opatrně umístíme čerstvá vejce ve skořápce, cibuli ve slupce, několik stroužků oloupaného česneku, dobře omyté brambory ve slupce a maso dle chuti a přesvědčení. Vyzkoušeli jsme vše - husu, kachnu, krkovičku, kotlety, morkovou kost - nejlepší je kuře, ale i uzené je vynikající. Množství vajec, brambor, atd. neuvádím, to vše závisí na velikosti pekáče, který použijete a co máte rádi.
Sůl, sladkou papriku, pálivou papriku, masox a med rozmícháme v horké vodě a nalijeme do pekáče. Důležité je, aby tato zálivka byla asi 2 cm pod okrajem pekáče. Přikryjeme poklicí a umístíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Asi za půl hodiny stáhneme na 100 °C a pečeme až do rána.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka