Burgundské hovězí - recept cpt. Cooka
Boeuf bourguignon
6 porcí:  1.5 kg hovězí kýty nebo plece, 7 l burgundského červeného vína, 4  mrkve, 1  česnek, 20  jarních cibulek, 10 dkg libové slaniny, bouquet garni, 25 dkg žampiónů, 1 sklenka likéru marc de Bourgogne (grappy, vínovice), 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř
Nakrájejte hovězí na kostičky po 4-5 cm. Nechte marinovat 12 hodin v červeném burgundském s likérem marc, olejem, bylinkami - bouquet garni, a s cibulí a mrkví nakrájenými na kroužky. Po 12 hodinách osušte kousky hovězího kuchyňským papírem, osmahněte na másle a dejte stranou. Na slanině osmahněte cibulku a přidejte hovězí maso. Poprašte moukou a nechte zhnědnout. Lehce osolte a opepřete. Přidejte přeceděnou marinádu, ve které bylo maso naložené, a dolijte víno tak, aby bylo maso zakryté. Přidejte žampióny. Přiveďte k varu. Přikryjte a nechte dusit na mírném ohni nejméně 3 hodiny. Při podávání oflambujte skleničkou likéru marc. Podávejte velmi teplé.
Příloha: brambory vařené v páře posypané petrželkou

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka