Kachna na pomerančích - recept cpt. Cooka
Canard a l'orange
4 porce:  1.5 kg kachny, 5 dkg vepřového bůčku, 1  citrón, 2  pomeranče na štávu, 1  pomeranč na dílky, 2 dkg másla, 1  mrkev, 1  cibule, 2 dl suchého bílého vína, 3 dl vody, sůl, mletý pepř
Nakrájejte nahrubo oloupanou cibuli a mrkev. Vymačkejte šťávu z pomerančů a z poloviny citrónu. Umyjte zbylý pomeranč a druhou polovinu citrónu a oloupejte je. Nakrájejte kůru na jemné proužky. Oloupejte pomeranč, odstraňte i tenkou bílou slupku, rozdělte ho na dílky, odstraňte zrníčka. Do hrnce dejte rozpustit máslo a mladou vykuchanou kachničku prudce osmahněte, otočte ji a když je opečená ze všech stran, dejte ji na talíř.
Do hrnce dejte kostičky bůčku, česnek a mrkev, a minutu míchejte. Vraťte do hrnce kachnu, osolte, opepřete, přilijte víno a vodu. Promíchejte, přiveďte k varu, pak stáhněte oheň, přiklopte a nechte pomalu dusit 80 minut. Na posledních 10 min přidejte polovinu pomerančové šťávy. Mezitím asi 3 min restujte kůru a nechte okapat.
Když je kachna hotová, vyndejte ji a naporcujte. Kachnu přendejte na servírovací mísu a nechte v teple. Šťávu, která vám při porcování zbyla, vraťte do hrnce, přidejte zbylou pomerančovou šťávu, dílky pomerančů a kůru. Ohřívejte na mírném ohni 3 min. Pak touto omáčkou kachnu polijte, obložte ji dílky pomeranče a servírujte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka