Jehně nadívané kuskusem - recept cpt. Cooka
12 porcí:  3 kg jehněčí plece, 2  cibule, 7.5 dkg másla, 7.5 cl olivového oleje, celá skořice, 1/2 lžičky šafránu, sůl, mletý pepř, 1 l vody,

Nádivka: 1 kg kuskusu, 10 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 10 dkg mandlí, 10 dkg rozinek, 1 dl pomerančové vody, 1.5 lžičky mleté skořice, 1 lžíce olivového oleje, sůl

Mandle oloupeme a osmažíme ve větším množství oleje do hněda a pak utlučeme v hmoždíři. Kuskus pokropíme olivovým olejem, promícháme s rozinkami a 30 minut na páře vaříme. Přeložíme do ploché nádoby, pokropíme pomerančovou vodou, přidáme máslo a cukr, necháme 15 minut odpočinout a pak promícháme s mandlemi a skořicí.
Jehněčí plecko (přední čtvrtku jehněte) nařízneme a vykostíme, čímž vznikne prostor pro nádivku. Otvor po kosti naplníme částí kuskusu. Kraje sešijeme. Vložíme do velké nádoby na rozehřátou směs másla a oleje. Osolíme, opepříme, okořeníme šafránem, přidáme oloupanou a utřenou cibuli, zalijeme vodou, přikryjeme a dáme na slabý plamen. Po 30 minutách maso opatrně obrátíme. Asi po 3 hodinách přidáme celou skořici, odkryjeme a na velmi slabém plameni necháme tak dlouho, až omáčka zhoustne.
Asi 30 minut před podáváním maso vyjmeme, vložíme do trouby rozehřáté na 220 °C a upečeme do hněda. Zbylý kuskus ohřejeme nad párou. Vyjmeme z něho skořici. Hotové maso vložíme na větší mísu a polejeme omáčkou. Kuskus podáváme zvlášť v mističkách.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka