Jíška, zátřepka - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Jíška: 1 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky,

Zátřepka: 1 šálek mléka nebo smetany, 1 lžíce hladké mouky

Jíšku děláme zlatou nebo světlou, nikdy červenou, neboť přepálený tuk je zdraví škodlivý. Do rozpuštěného omastku nasypeme hladkou mouku (na 1 lžíci omastku dvě lžíce mouky), rozmícháme na řídkou kašičku a pražíme, až má barvu buď jen světlou, nebo tmavší, zlatou. Pak do ní levou rukou přilijeme hrneček vody, a to vždy vody studené, a pravou stále mícháme, takto se neutvoří žmolky. Jíšku pak přilijeme do polévky a necháme nejméně 1/4 hodiny vařit. Polévka nebo jiný pokrm, do něhož se jíška přidá až v poslední chvíli, není totiž tak chutná jako ta, ve které se jíška dobře povaří.
Světlá jíška je chuti méně výrazné a více zahušťuje. Hodí se do jemných polévek z mladé zeleniny, hrášku, brukve, květáku apod., aby nepřehlušila její chuť. Tyto polévky podáváme v den, kdy následuje krmě výraznější, například maso.
Zlatá jíška dodává polévce barvu - je chuti výrazné. Hodí se tedy do polévky v den, kdy následují pokrmy mdlé chuti, jako je kaše nebo pečivo. Zlatá jíška také málo zahušťuje, a proto můžeme přidat další zavářku, aby polévka více zasytila. Nikdy však zasmažená polévka nesmí být kašovitá.
Zatřepané jsou polévky bezmasé, zahuštěné záklechtkou, které se podle různých krajů říká zátřepka, závrtka nebo záděl.
Zátřepka se připravuje takto: Do studené tekutiny, do mléka sladkého nebo kyselého nebo do smetany, rozkverlá se hladká mouka (na hrneček 1 lžíce) a zavaří se do hotové již a vařící polévky. Je-li polévky mnoho a smetany málo, tu se zátřepka zavaří z mléka a smetana se přidá až zcela na konec - již bez vaření.
Zátřepka polévku jednak zahustí moukou, jednak obsaženým mlékem, jež chová hodnotné bílkoviny, dodá jí výživnosti. A tak na rozdíl od polévek zasmažených, které jsou pouze pokrm sytící, jsou polévky mlékem zatřepané pokrm živící.
Polévky zatřepané jsou vesměs také rychlé a často osvěžující svou navinulou chutí. Proto se vaří v parném létě k obědu, kdy dobře občerství a také účelně doplní bezmasý oběd. V zimě se pro rychlou přípravu hodí zase k večeři, zejména když uvaříme zvlášť brambory. Je to sestava úplná: živící mlékem, sytící škrobem a chránící vitaminy a nerostnými solemi z bramborů k polévce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka