Lilek po parmsku - recept cpt. Cooka
Melanzane alla parmigiana
4 porce:  70 dkg lilku, 50 dkg rajčatového pyré, 10 dkg parmazánu, 10 dkg šunkového salámu, 10 dkg tvrdého sýra, česnek, strouhanka, vejce, olej na smažení, máslo, mozzarella, sůl, bazalka, bujón (masox)
Lilek oloupejte a nakrájejte na délku na plátky vysoké asi 1/2 cm. Tyto plátky posypte solí a naskládejte jeden na druhý do cedníku, navrch dejte čistou utěrku, talíř nebo tácek a na ten něco těžkého, aby lilky pustily hořkou vodu. Nechte lilky odkapat několik hodin. Potom opláchněte, dobře osušte, obalte ve vajíčku a ve strouhance a osmahněte na oleji. Mezitím si připravte rajskou omáčku: na másle a oleji osmahněte česnek, přidejte rajčatový koncentrát, ten zřeďte vodou, aby nebyl moc hustý a ochuťte kostkou do polévky. Vařte asi 30 minut.
Do pekáčku nalijte trochu omáčky a na ní vrstvěte lilek, posypte sýrem, přidejte na kousíčky nakrájený salám a malé kousíčky mozzarelly, bazalku, opět zalijte omáčkou a pokračujte, dokud nebude pekáček plný. Dejte péci do trouby na 30 minut. Parmigiana se jí jak teplá, tak studená. Místo salámu můžete dát masové kuličky - polpette.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka