Pomerančové palačinky - recept cpt. Cooka
Crêpes “Suzette”
4 kusy:  5 dkg hladké mouky, 1  vejce, 1.5 dl mléka, sůl,

Sirup orange: 1  pomeranč, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce koňaku nebo Cointreau, 2.5 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla

Do misky dejte mouku, udělejte důlek, rozbijte vejce, osolte a zpracujte tak, že mouku z okrajů postupně přihrnujte doprostřed. Postupně přidávejte mléko a míchejte, abyste dostali hladké těsto. To pak nechte 1 hodinu odpočinout. Když je těsto odpočaté, rozpusťte na pánvičce o průměru 18 cm na středním ohni máslo. Nalijte malou naběračku těsta na pánvičku a naklánějte ji tak, aby se těsto dobře rozlilo a opékejte asi 2 minuty. Pánvičkou stále pohybujte, aby se těsto nepřichytilo. Když je jedna strana hotová, palačinku obraťte a opečte po druhé straně. Uchovejte palačinky v teple, například tak, že na hrnec horké vody dáte talíř, na který palačinky odkládáte.
Omyjte pomeranč, osušte, ostrouhejte kůru a pomeranč vymačkejte. Rozpusťte na pánvi cukr, přidejte zbytek másla, kůru a šťávu z pomeranče a citronovou šťavu. Zamíchejte a vařte 2 minuty na mírném ohni, až získáte hustý sirup.
Složte palačinky na čtvrtky a dejte do pánvičky. Napusťte je sirupem, dřevěnou lžící je obraťte a několik minut na mírném ohni prohřívejte. Před podáváním ohřejte alkohol, nalijte na palačinky a oflambujte je.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka