Krůta s kaštanovou nádivkou - recept cpt. Cooka
La dinde farcie aux marrons
12 porcí:  4 kg krůty, 1 kg jedlých kaštanů, krůtí játra, 10 dkg mletého telecího masa, 10 dkg slaniny, 1 l drůbežího vývaru, 1  pomeranč (chemicky neošetřený), 1  vejce, 2 dkg másla, 2 lžíce posekané zelené petrželky, 1 dl portského vína nebo madeiry, sůl, mletý pepř
Dejte oloupané kaštany do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni 30 minut. Mezitím omyjte pomeranč a ostrouhejte kůru. Nakrájejte slaninu na velmi malé kousky. Omyjte ve studené vodě játra, odstraňte nazelenalé části a nakrájejte na kostičky. Osmahněte je pomalu na másle a rozmačkejte vidličkou. Rozšlehejte vejce jako na omeletu. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, druhou polovinu nahrubo nasekejte do nádivky.
Dejte všechny ingredience do mísy: nasekané kaštany, slaninu, rozmačkaná játra, mleté telecí, vejce, petrželku, pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte s portským či madeirou. Vidličkou dobře promíchejte. Krůtu nadíváme otvorem po odříznutém krku. Dobře upěchujeme, kůži krku přetáhneme na hřbet a přišijeme, aby nám nádivka při pečení neutekla. Při pečení polévejte krůtu šťávou z pečení. Pečeme asi 2 hodiny.
Jak oloupat kaštany: ostrým nožem udělejte ve slupce každého kaštanu dost velký výřez, pak je dejte do kastrolu se studenou vodou a přiveďte k varu na středním ohni. Nechte minutu vařit. Vyndavejte postupně kaštany a loupejte je. Když jsou ještě horké, dobře se odstraní jak vrchní tvrdá, tak i spodní bílá slupka. Chraňte si ruku rukavicí nebo utěrkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka