Švestkové knedlíky - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg brambor, 1  vejce, tuk velikosti vlašského ořechu, 25 dkg hladké mouky, švestka, strouhanka
Výborné, lehké a v několika obměnách známé švestkové knedlíky mají v Praze a ve Vídni staletou tradici.
Příprava švestkových knedlíků vyžaduje zvláštní péči. Není uměním uvařit knedlíky, jejichž vzhled připomíná středověké dělové koule a na něž nám přejde chuť dříve, než v silném, tvrdém nebo lepkavém těstě objevíme švestku. O takových mluvit nebudu. Dobrý švestkový knedlík má těsto tenké, jemné, lehké a křehké, které připravujeme následovně: vařené, oloupané a prolisované brambory promícháme nejdřív s vejcem, potom s troškou husího sádla (nemáme-li je, s kouskem másla anebo vepřového sádla) a špetkou soli. Pak přidáme mouku a vypracujeme vláčné, ne příliš měkké těsto. Těsto tence vyválíme - přibližně na 2 mm, nakrájíme je na pravidelné čtverečky a na každý vložíme jednu zralou švestku.
Jakost knedlíků závisí také na druhu a jakosti švestek. Nejlepší jsou švestky velké, které jdou snadno od pecek a zralé. Nesmějí však být přezrálé ani pomačkané. Prvotřídní švestky nemusíme přislazovat. Není třeba na místo vybraných pecek vkládat kousky cukru a skořice, ani knedlíky upravené na míse posypávat cukrem a skořicí. Máme-li zdravé, nečervivé švestky, může pecka klidně zůstat uvnitř, tím spíše, že knedlíky budou mít hezčí tvar. Do čtverečku těsta dáme švestky a pomoučenou dlaní je zakulatíme. Knedlíky uvaříme ve vařící, osolené vodě (nesmíme je převařit), pak je obalíme v prosáté na másle osmažené strouhané housce, upravíme na mísu a ihned podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka