Jablečný závin - recept cpt. Cooka
Apfelstrudel
12 porcí:  20 dkg hladké mouky, 1  vejce, 1 lžíce oleje, 1 špetka soli, 3 lžíce vlažné vody, 6 dkg rozinek, 2 lžíce rumu, 4 dkg másla, 8 dkg strouhanky, 1.5 kg jablek (kyselejší odrůdy), 10 dkg moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice, 10 dkg másla, moučkový cukr na pocukrování
Udělejte z mouky na válu kopeček a uprostřed vymáčkněte důlek. Rozklepněte do něho vejce a přidejte olej a sůl. Vše pak uhněťte na hladké těsto. Přidávejte postupně jenom tolik vody, aby těsto bylo středně husté. Poté je zpracovávajte pěstmi asi 15 minut, až dostane hedvábný lesk. Z hotového těsta utvořte kouli, pokapejte je olejem, přiklopte mísou a nechte asi 30 minut odležet.
Mezitím omyjte rozinky, osušte je, pokapejte rumem a přikryté odložte stranou. Na pánvi rozpalte máslo a za stálého míchání na něm osmažte strouhanku. Nechte ji vychladnout. Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a jablka nastouhejte na úplně tenké plátky, anebo je nadrobno nakrájejte. Na talíři smíchejte cukr s mletou skořicí. Jestliže jsou jablka velmi kyselá, přidejte víc cukru.
Na stůl prostřete velký ubrus a pravidelně ho posypte moukou. Těsto na něm vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Potom je pomoučenými dlaněmi opatrně vytahujte od středu k okrajům. Těsto má být nakonec tak průhledné, aby se přes něj daly číst noviny. Na pánvi rozpusťte máslo a jemně jím potřete plech na pečení a zbytek ponechte na potření závinu. Troubu předehřejte na 200 °C (stupeň plynu 3).
Osmaženou strouhankou posypte asi dvě třetiny těsta a nechte přitom po stranách (kde budou později konce závinu) volné pruhy asi 3 cm široké. Neposypanou třetinu těsta postrříkejte rozpuštěným máslem. Na strouhanku rozdělte plátky jablek a posypejte je cukrem se skořicí a rozinkami. Volné okraje přehněte dovnitř, aby nemohla náplň vyhřeznout. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto směrem k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod (případně i zanuté ve tvaru podkovy) na pomaštěný plech. Závin potřete rozpuštěným máslem a pečte ho v troubě asi 35 - 45 minut do zlatohněda. Při pečení jej každých 10 minut znovu potřete máslem. Hotový pocukrujte a nakrájejte na kousky asi 4 - 5 cm široké. Servírujte pokud možno ještě teplý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka