Fazole s mátou - recept cpt. Cooka
Fagioli alla menta
4 porce:  25 dkg bílých fazolí, 3 stroužky česneku, 2  celery, 7.5 cl olivového oleje, sůl, 5 lžic vinného octa, mletý pepř, 3 snítky máty peprné, 5 dkg černých oliv
Středně velké bílé fazole propláchněte v cedníku studenou vodou a ve větším množství studené vody nechte přes noc v přikryté nádobě nabobtnat. Potom vodu sceďte, okapané fazole nasypte do hrnce. Česnek oloupejte a zatím odložte stranou. Celer omyjte, očistěte, rozkrájejte na větší kusy a přidejte k fazolím. Fazole s celerem zalijte vodou. Uveďte ji do varu a seberte tvořící se pěnu. Až se pěna přestane vytvářet, přikryjte hrnec poklicí a za nízké teploty vařte 40 - 45 minut, až fazole změknou. V žádném případě je však nenechte rozvařit. Nechte je vychladnout ve vodě, v níž se vařily, pak je nasypte na cedník. Vyberte kusy celeru, který sloužil jenom jako koření.
Olivový olej s tochou soli šlehejte v míse, až zkrémovatí. Přimíchejte ocet a špetku pepře. Přidejte fazole. Omyjte mátu a okapejte z ní vodu. jednu větvičku odložte stranou. Lístky ze zbylých větviček nahrubo posekejte a přimíchejte k fazolím. Ty pak přikryjte a nechte 2 - 3 hodiny odležet, potom je podle potřeby dochuťte, upravte na servírovací míse s olivami a ozdobte mátou, kterou jste předtím odložili. Pokrm může s kusem chutného sýra nebo salámu a s chlebem posloužit i jako přesnídávka.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka