Sabji kofta - recept cpt. Cooka
Zeleninnové kuličky s omáčkou
4 porce:  

Na omáčku: 10  rajčat, 1  zázvor, 2 lžíce ghee nebo přepuštěného másla, 2 sušené chilli papričky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička kurkumy, sůl, 20 dkg bílého jogurtu (3.5% tuku),

Na kuličky: 25 dkg květáku, 45 dkg brambor, 6 snítek koriandrových lístků, 15 dkg hrachové nebo kukuřičné moučky, 1 lžička garam másaly, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 3 dl oleje na fritování, 1  cibule nakrájená na půlkolečka a osmažená dohněda

Rajčata omyjte a asi 1 minutu je nechte povařit. Změklá rajčata dejte na cedník a přelijte studenou vodou, pak je oloupejte a vidličkou rozmačkejte. Oloupejte zázvor a na zeleninovém struhadle ho najemno nastrouhejte. Rozpalte v hrnci ghee a asi 2 minuty na něm za střední teploty smažte nastrouhaný zázvor, sušené chilli papričky, římský kmín a kurkumu. Přidejte rajčata, silně je osolte a za nízké teploty vařte asi 20 minut. Zalijte jogurtem, vše důkladně promíchejte, přikryjte a dejte stranou.
Očistěte květák, omyjte ho a nakrájejte na větší kousky. Omyjte brambory, oloupejte je a rozkrájejte na čtvrtky. Květák a brambory vařte asi 15 minut, potom obojí prolisujte v bramborovém lisu. Vzniklou hmotu dejte do mísy. Opláchněte koriandr, oklepejte z něho vodu, otrhejte lístky a nadrobno je posekejte. Hrachovou nebo kukuřičnou moučku rozmíchanou v malém množství vody, lístky koriandru, garam másalu, pepř a sůl přidejte k zelenině v míse a směs důkladně propracujte rukou. Jestliže je příliš řídká, přisypte trochu hrachové nebo kukuřičné moučky. Z hmoty vytvořte kuličky o průměru asi 4 cm, 4 - 5 na porci, a odložte je na talíř.
Rozpalte zprudka olej v karai nebo ve fritovacím hrnci. Kuličky pak postupně podle velikosti nádoby vkládejte lžící do oleje a za vysoké teploty fritujte asi 3 minuty, až budou zlatohnědé, pak je nechte okapat na kuchyňském papíru. Zeleninové kuličky dejte na mísu a přelijte je hotovou omáčkou z rajčat a jogurtu. Podávejte teplé s rýží, s papadamem nebo s indickým chlebem. Znamenitě je doplňuje osmažená cibulka a čerstvý koriandr.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka