Uzené se švestkovým čatní - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg vařené uzené krkovičky,

švetskové čatní: 10 dkg másla, 2  červené cibule, 40 dkg čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek, 20 dkg sušených švestek bez pecek, 10 dkg krystalového cukru, 2 dl bílého vína, 2 lžíce čerstvého jemně posekaného zázvoru, sůl, bílý pepř,

bramborové rösti: 10 dkg čerstvě nastrouhaného křenu, 4  brambory, sůl, mletý pepř, olivový olej na smažení

Čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo, sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky. Rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem. Necháme dusit 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout.
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran, opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme V době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso. Vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní (chutney) a rösti.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka