Krůta na švestkách - recept cpt. Cooka
4 porce:  80 dkg vykostěných krocaních stehen, 1 dl koňaku nebo brandy, 20 dkg sušených švestek, 7.5 dkg mandlí, 1 dl oleje na osmahnutí masa, sůl, celý pepř tříbarevný,

nádivka: 15 dkg veky nebo rohlíků, 1.5 dl mléka, 5 dkg zelené petrželky nebo jiných bylinek, 3  vejce, 5 dkg vlašských ořechů nebo jiných ořechů, sůl, mletý pepř,

vinná redukce: 1/2 l červeného vína, 8 dkg medu, 3  celé skořice

Krůtí stehno očistíme, vykostíme, naporcujeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme zprudka na pánvi, přidáme švestky a mandlové lupínky, zamícháme, zalijeme brandy a krátce oflambujeme. Vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a necháme přiklopené asi hodinu při 170 °C péci v troubě.
Rohlíky nakrájíme na hrubší kostičky, zalijeme mlékem, přidáme nasekanou kudrnku, žloutky, posekané vlašské ořechy, sůl, pepř a zamícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do směsi. Pečeme ve vymazané formě v předehřáté troubě při 180 °C 15-20 minut.
Víno nalijeme do hrnce a necháme redukovat (vyvařit) společně se skořicí a medem. Omáčka je hotová, jakmile zredukováním vína na cca pětinu docílíme hustší konzistence. Na talíř upravíme porci masa se švestkami a mandlemi, ořechovou nádivku a redukcí mírně přelijeme maso.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka