Vepřová panenka a špenátové ravioli - recept cpt. Cooka
6 porcí:  1 kg vepřové panenské, olej, provensálská směs koření, sůl, mletý pepř,

těsto na ravioli: 30 dkg hladké mouky, 3  vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1  vejce na potření těsta,

náplň: 40 dkg mraženého špenátu, 25 dkg ricotty nebo tučného měkkého tvarohu, 10 dkg nastrouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř,

pesto: 1 dl olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 snítka zelené petrželky, 1 snítka bazalky, 2 dkg slunečnicových semínek, 2 dkg parmazánu, sůl

Začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém kutru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko, strouhaný parmezán, zalijeme olejem, dochutíme solí a necháme proležet.
Na vále vytvoříme v hromádce mouky důlek, do kterého přidáme vejce, sůl a olivový olej, důkladně vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny odpočinout. Z čerstvého nasekaného nebo rozmraženého špenátu důkladně vymačkáme vodu a smícháme ho s ricottou či tvarohem, dochutíme strouhaným parmezánem, solí a pepřem. Odleželé těsto vyválíme a nakrájíme na dlouhé pláty, široké asi 8 cm, jeden poklademe kopečky špenátové směsi, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme druhým plátem. Okolí špenátových hromádek až k samému okraji dobře umačkáme (nesmí zůstat vzduchové bubliny) a rozkrájíme na jednotlivé ravioli čtvercové taštičky velké 8 x 8 cm. Ravioli vaříme v osolené vodě s olejem přibližně 4 minuty.
Vepřovou panenku očistíme, popřípadě odblaníme, okořeníme solí, pepřem a provensálským kořením, vcelku ji osmahneme na oleji, vložíme do pekáče a pečeme při 180°C 10 až 12 minut tak, aby maso bylo šťavnaté a uvnitř růžové. Na talíř podáváme porci masa, ravioli a přeléváme pestem, můžeme ještě dozdobit hoblinou parmezánu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka