Slunečnicový chléb - recept cpt. Cooka
1 dávka:  25 dkg žitné mouky, 25 dkg hladké mouky, 4.2 dkg kvasnic, 1 lžíce krystalového cukru, 3 dl teplé vody, 5 cl olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 10 dkg slunečnicových semínek, 1 lžička soli, hladká mouka na posypání válu, máslo na vymazání formy
Droždí rozetřeme se lžící krystalového cukru, do kašičky vlijeme trochu teplé vody, zasypeme dvěmi lžícemi mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek (asi 15 minut). Do kvásku přidáme obě mouky, olivový olej, jablečný ocet, sůl a 2/3 dávky slunečnicového semínka a dobře promícháme. Těsto přendáme na vál, kde ho ručně důkladně prohněteme. Těsto vložíme do vymazané obdélníkové formy (z jedné dávky do formy o velikosti zjruba 25 x 12 x 8 cm) a necháme ještě 20 - 30 minut vykynout. Po vykynutí potřeme slanou vodou, posypeme zbylou třetinou slunečnicového semínka a pečeme podle typu trouby přibližně 45 minut při 170 - 180 °C.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka