Bramborové vdolky s jablky - recept cpt. Cooka
8 porcí:  35 dkg polohrubé mouky, 35 dkg hladké mouky, 35 dkg brambor, 1  vejce, 4.2 dkg kvasnic, 2.5 dl mléka, 12.5 dkg cukru krupice, 3 dkg rostlinného tuku, sůl,

jablková povidla: 80 dkg jablek, 20 dkg cukru krupice, 3 dl vody, 4 cl rumu, 5 dkg rozinek, 25 dkg kysané smetany

Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 20 minut.
Oloupané ve slupce uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem, necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180°C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme tukem ještě jednou.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a karamel necháme rozvařit, přidáme jablka a rozinky, vše asi 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka