Andaluské gazpačo - recept cpt. Cooka
4 porce:  3 plátky chleba, 50 dkg rajčat, 1  salátová okurka, 1  zelená paprika, 3 stroužky česneku, 1.25 dl olivového oleje extra panenského, sůl, mletý pepř, 2 lžíce vinného octa
Z plátků tvrdšího bílého chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na větší kusy, vložíme do misky a zalijeme vlažnou vodou. Zelenou papriku rozkrojíme a zbavíme semínek a vnitřních bílých částí. Uzrálá rajčata, okurku a papriku nakrájíme na větší kousky a vložíme do mixéru. Stroužky česneku oloupeme a spolu s lehce vymačkaným chlebem přidáme k zelenině do mixéru. Přidáme olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme vinným octem, solí a pepřem, a je-li polévka příliš hustá, zředíme ji studenou vodou. Gazpačo dáme do lednice a necháme chladit po dobu alespoň jedné hodiny.
Věrno tradici bývá gazpačo podáváno ve velké polévkové míse s doprovodem několika malých mističek. V těchto malých nádobkách spočívají ingredience určené k dochucení polévky přímo u stolu, a to podle osobního vkusu a apetitu každého ze stolovníků. Nejčastěji to bývají na drobné kostičky nakrájená rajčata, zelené papriky, červená či bílá cibule, natvrdo uvařená vejce, šunka a na olivovém oleji opečené kostičky chleba.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka