Quiche lorraine - recept cpt. Cooka
1 kus:  25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg másla, 1  vejce, 2 lžíce vody, 1 lžička citrónové šťávy, 25 dkg slaniny, 3  vejce, 4 dl 12% smetany, muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný, sůl, mletý pepř, 2.5 dkg másla na povrch koláče
Připravíme si křehké těsto - na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli a na kousky nakrájené vychlazené máslo. Vše pomocí prstů zpracujeme na hrubou drobenku. Přidáme vejce, citronovou šťávu a studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme vodu tak, aby těsto bylo pružné, nikoliv však lepivé. Vytvarujeme do koule, zabalíme do mikrotenové folie a dáme do lednice na 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Odpočaté těsto rozválíme a přes váleček je přeneseme do kulaté koláčové formy (ze 1/4 kg mouky jeden koláč o průměru 28 cm). Zarovnáme okraje a dno propícháme na několika místech vidličkou. Libovou slaninu nakrájíme na malé kostičky, osmahneme ji na pánvi a rozložíme na těsto. V míse rozšleháme vejce spolu se smetanou a ochutíme špetkou soli, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Nalijeme do formy a povrch poklademe kousky másla. Koláč vložíme do trouby a pečeme 30 až 35 minut, až je zcela propečený. Namísto jednoho velkého koláče lze upéci malé koláčky - v menších formičkách ve tvaru košíčku. Je možné jej podávat horký, vlažný nebo studený, jako předkrm, hlavní jídlo či svačinu nebo k drinku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka