Slaný koláč „flamiche“ - recept cpt. Cooka
1 kus:  25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg másla, 1  vejce, 2 lžíce vody, 1 lžička citrónové šťávy, 80 dkg pórku, 4  vejce, 1.5 dl smetany, sůl, mletý pepř, tvrdý sýr na posypání
Připravíme si křehké těsto - na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli a na kousky nakrájené vychlazené máslo. Vše pomocí prstů zpracujeme na hrubou drobenku. Přidáme vejce, citronovou šťávu a studenou vodu a vypracujeme kompaktní těsto. Podle potřeby přidáme vodu tak, aby těsto bylo pružné, nikoliv však lepivé. Vytvarujeme do koule, zabalíme do mikrotenové folie a dáme do lednice na 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Odpočaté těsto rozválíme a přes váleček je přeneseme do kulaté koláčové formy (ze 1/4 kg mouky jeden koláč o průměru 28 cm). Zarovnáme okraje a dno propícháme na několika místech vidličkou. Dobře očištěný pórek nakrájíme na kolečka a krátce podusíme na másle. Poklademe na těsto a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně. Povrch koláče můžeme posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Vložíme do trouby a pečeme 30 až 35 minut, až je koláč dobře propečený.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka