Šopský salát - recept cpt. Cooka
1 porce:  12.5 dkg rajčat, 12.5 dkg salátové okurky, 1/2  papriky, 1/2  červené cibule, 5 dkg ovčího sýra, sůl, olivový olej, zelená petrželka
Veškerou zeleninu je nutné vyndat z ledničky delší dobu před přípravou, zelenina v salátu nesmí být studená. Nejprve dejte na rošt na gril opéct kapii. Je třeba ji dělat zprudka a nebát se opéct ji až do černé barvy. Poté teplou papriku nechte odpočinout v uzavřené nádobě, čímž půjde slupka lépe odstranit. Pečení doma se nedoporučuje, v troubě se totiž paprika zadusí a zkašovatí.
Než se paprika opeče a vychladí, oloupejte okurku a nakrájejte ji na větší (asi na 1 až 1.5 cm) kostičky. Okurky jsou nejvhodnější salátové, ale ani čerstvá nakládačka není k zahození. Omytá a očištěná rajčata nakrájejte rovněž na kostky. Rajčata do salátu nesmí být příliš měkká, protože jinak by se nekrájela dobře a vznikla by nevzhledná kaše. Preferujte domácí rajčata s chutí a vůní před holandským dovozem ze supermarketu, který neviděl slunce. Červenou cibuli rozkrájejte na dlouhé proužky. Červená cibule se používá kvůli vzhledu a také tolik nepálí. Je možné ji obměnit jarní cibulkou.
Z opečené kapie odstraňte černou slupku, zbavte ji jádřinců, nakrájejte ji na menší části a přidejte k již naporcované zelenině. Vše trochu osolte a zakapejte olivovým olejem. Přidejte najemnou nakrájenou čerstvou petrželku a nakonec lehce promíchejte dřevěnou vařečkou.
Salát naporcujte na talíře a na úplný závěr jej posypte nahrubo nastrouhaným ovčím nebo balkánským sýrem. V Bulharsku se používá sýr s názvem Sirane, kterému je nejbližší náš balkánský sýr. Pokud není k dispozici ani ten, můžete použít třeba sýr feta. Kdo má rád olivy, může jimi bez problémů pokrm ozdobit.
Šopský salát se podává ihned po přípravě, v žádném případě jej nedávejte vychladit do ledničky. A nejlepšího zážitku docílíte, když jej budete zapíjet pálenkou rakijí.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka