Hovězí na víně s brusinkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg hovězí kližky nebo libového předního, 2 lžíce hladké mouky, 3  červené cibule, 4 lžíce olivového oleje, 3 dl červeného vína, 3 dl hovězího vývaru, 3 lžíce brusinkového kompotu, sůl, mletý pepř, zelená petrželka na ozdobu
Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na 'gulášové' nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí. Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku. Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Před podáváním posypejte zelenou petrželkou.
Příloha: bramborová kaše, rýže nebo knedlíky

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka