Salát s lososem a opečeným pršutem - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg lososa, 50 dkg brambor, 1 svazek jarní cibulky, 20 dkg hlávkového salátu (salátové listy nebo srdíčka, čerstvý špenát, řeřicha), 1 lžíce olivového oleje, 6 plátků šunky nejlépe pršutu, 2 lžíce osušených kaparů, sůl, mletý pepř,

zálivka: 4 lžíce majonézy, 1 lžíce estragonového octa, 1 lžíce nasekaného estragonu, 3 lžíce olivového oleje, moučkový cukr, sůl, mletý pepř na dochucení

Filetky z lososa položte v jedné vrstvě na dno misky vhodné do mikrovlnky. Osolte, opepřete, misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte. Nastavte troubu na nejvyšší výkon. Po šesti až osmi minutách ryba krásně zkřehne. Očištěné nové brambory rozpůlte nebo pokrájejte a deset až patnáct minut je vařte v osolené vodě. Poté je sceďte a nechte úplně oschnout. V misce smíchejte suroviny na zálivku a dochuťte ji.
V pánvi na olivovém oleji postupně rychle osmahněte šunku, aby byla křupavá a zlatohnědá. Nechte na ubrouscích odsát přebytečný tuk. Lososa rozdělte vidličkou a vložte do mísy s teplými bramborami a polovinou cibulky a kaparů. Promíchejte s dresinkem. Navršte na salátové lístky rozložené na míse, posypte zbylou cibulkou a kapary. Ozdobte křupavou šunkou.
Pokud nemáte estragonový ocet, klidně ho nahraďte bílým vinným, jen přidejte do zálivky víc estragonu. Bylinky můžete střídat - k rybě je výborný kopr, ale i tymián nebo majoránka.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka