Pravá jihočeská kulajda - recept cpt. Cooka
2 porce:  1 hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky), 6  brambor, 1 špetka kmínu, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2  bobkové listy, 1 šálek kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1.5 lžíce octa, 4  vejce, kopr (čerstvý, sušený, mražený)
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. Vody nedávejte příliš, polévka by měla zůstat hustá. Pozor, ať se polévka nepřekyselí, těžko potom doladit chuť do té patřičné akurátní podoby.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka