Patlıcanlı gözleme - recept cpt. Cooka
Baklažánové gözleme
4 porce:  2 šálky hladké mouky, 3/4 šálku vlažné vody, 1/2 šálku bílého jogurtu místo vody, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce másla na potření,

náplň: 1  lilek, 1/4 šálku fety, 1 lžička mleté papriky, mletý pepř

V misce smícháme mouku a sůl. Za stálého hnětení pomalu přidáváme vodu nebo jogurt. Těsto dáme na pomoučený vál a hněteme asi 10 minut, až je hladké. Těsto zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme 15 minut odpočnout (těsto s jogurtem 1 hodinu). Potom těsto rozřežeme na stejné díly, po dvou na porci, a každý díl vyválíme na tenkou placku o průměru asi 25cm. Doprostřed rozetřeme náplň, přehneme jednu stranu, tak aby kraj dosahoval přesně doprostřed kruhu, potom přehneme stejným způsobem protilehlou stranu a nakonec boky, tak aby vzniknul čtverec. Případně můžeme vyválet menší placky a přehnout na půl do tvaru půlměsíce, konce vidličkou nebo prsty pořádně utěsnit. Jako náplň se použije směs rozmačkaného oloupaného a usmaženého baklažánu, nadrobeného sýra a koření.
Teflonovou pánev rozehřejeme na střední teplotu, opečeme z jedné strany, než se objeví 'hnědé oči' (název gözleme vznikl ze slova göz = oko, když se začnou péct, udělají se na těstě hnědé skvrny, které vypadají jako oči), obrátíme a potřeme rozpuštěným máslem. Opečeme i z druhé strany a také potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka