Fazolová polévka s uzenou klobásou - recept cpt. Cooka
Bableves füstölt kolbásszal
4 porce:  25 dkg fazolí strakatých, 1  cibule, 2  mrkve, 2  pastináky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1.5 lžičky mleté papriky, 2  bobkové listy, 1 lžička soli, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 25 dkg uzené klobásy, 1.5 lžičky bílého vinného octa, 1/2 šálku kysané smetany
Na cedníku dobře propláchneme pod studenou vodou strakaté fazole a necháme okapat. Pak je dáme do středního kastrolu s dostatkem vody. Přivedeme k varu a necháme 2 minuty vařit. Hrnec stáhneme z ohně, přikryjeme a necháme hodinu fazole nasáknout.
Oloupeme a nakrájíme cibuli, také mrkve a pastinák oloupeme a nakrájíme na kousky asi 7 cm. Fazole ocedíme. V kotlíku asi minutu rozehříváme olej na střední teplotu, pak přidáme cibuli a mícháme, dokud není sklovitá. Přidáme fazole, papriku, bobkový list, sůl, mrkev a pastinák, poprášíme moukou a dobře zamícháme. Přidáme vodu a zase zamícháme. Zakryjeme poklicí a necháme mírně vařit 30 až 45 minut.
Pak přidáme uzenou klobásu nakrájenou na půlcentimetrová kolečka a dále vaříme 55 - 60 minut, dokud nejsou fazole měkké. Před servírováním přimícháme ocet. V malé misce promícháme do hladka šálek horké polévky s kysanou smetanou. Směs vlejeme do polévky, dobře promícháme a podáváme horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka