Újháziho slepičí polévka - recept cpt. Cooka
Újházi tyúkhúsleves
6 porcí:  1.2 kg slepice, 2  mrkve, 2  pastináky, 25 dkg růžičkové kapusty, 1  zelená paprika, 1  celer (tuřín), 1  cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 10 kuliček celého pepře, 1/2 lžičky kmínu, 10 dkg žampiónů, 8 dkg zeleného hrášku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky mleté papriky, 1.8 l vody, 12 dkg nudlí, zelená petrželka na ozdobu
Kuře nebo slepici opláchneme ve studené vodě a rozdělené na 8 kousků vložíme do litinového kastrolu nebo kotlíku. Přidáme mrkev krájenou podélně na čtvrtiny, stejně nakrájený pastinák, růžičkovou kapustu, rozpůlený menší celer, rozčtvrcenou cibuli, oloupaný česnek, rozpůlenou zelenou papriku zbavenou semínek, sůl, celý pepř, kmín, rajčatový protlak, mletou papriku a vodu.
Přivedeme k varu a vaříme při střední teplotě asi 45 minut, dokud maso není téměř měkké, během vaření odstraňujeme pěnu vznikající na hladině. Přidáme houby a mražený hrášek a vaříme ještě 15 minut, do úplného změknutí masa. Polévku přecedíme do kastrolu, maso a zeleninu odložíme vychladnout na teplotu vhodnou k podávání. Pak drůbež vykostíme a odstraníme kůži a maso i zeleninu nakrájíme na sousta. Vývar přivedeme opět k varu, přidáme velmi jemné vaječné nudle a povaříme 5 minut, dokud nejsou měkké, pak přidáme ješte prohřát maso a zeleninu. Před podáváním ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou. Jméno polévka získala po slavném herci 19. století, který ji rád připravoval přátelům.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka