Vastedda della Valle del Belice - recept cpt. Cooka
Sýr Vastedda della Valle del Belice je jediný sýr typu "pasta filata" (vyráběný technikou "spřádání", použivanou například u mozzarelly, kdy se po sražení tvaroh nakrájí na velmi malé kousky a za horka míchá, dokud nevznikne hladká hmota) vyráběný čistě z ovčího mléka. Je produkován zejména v létě z mléka původních plemen ovcí ze sicilského údolí Belice, letní horký čas dodává mléku bohatší a intenzivnější aroma a umožňuje jeho typické zpracování. Tradice jeho výroby je velmi stará a žárlivě střežena mlékaři z tohoto údolí. Není znám jiný druh sýra vyráběný stejným manuálním způsobem. Je snadno rozpoznatelný podle tvaru, velikosti a barvy, velmi světlá barva textury je dána právě ovčím mlékem, povrch je hladký a lesklý, tělo hladké, bez zrnek, s možnými náznaky pruhů, vůně charakteristická, voní čerstvým ovčím mlékem s nádechem másla a lučních bylin. Tuku v sušině nesmí být méně než 35%. Tvar je kulatý, mírně vypouklý bochník o průměru 15 - 17 cm, výška 3 - 4 cm, váha 500 - 700 g podle průměru.
Sýr Vastedda se konzumuje čerstvý hned po jeho výrobě. Měl by být uložen na chladném a čerstvém místě, ale jen nedlouho, není to sýr vhodný ke zrání, oceníte na něm právě jeho čerstvost a příjemně nakyslou chuť. Nejlepší je nakrájený na plátky s rajčaty, oreganem, olivovým olejem a chlebem, doplněný místním bílým vínem, i když pastýři k němu popíjejí i červené.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka