Morlacco - recept cpt. Cooka
Morlacco nebo také Morlacco di Grappa pochází z pohoří Grappa (provincie Vicenza, Treviso a Belluno v Itálii), kde kdysi vyráběli pastevci původem z Balkánu mezi Istrií a Dalmácií měkký sýr z kravského mléka, s nízkým obsahem tuku, s tvarohem, který byl také pojmenován po jejich rodném regionu - Morlacchia. K výrobě se používalo mléko místního kravského plemene Burlini, které je ohroženo vyhynutím. Jde o malé a otužilé černobíle strakaté krávy. Sýr se vyrábí přes léto se snahou zachránit i jeho výrobou toto plemeno. Pastvin, které produkují Morlacco, je asi dvacet, a každá z nich může dodávat každoročně nejvíce 300 forem, ale často mnohem méně.
V současnosti se zde tento sýr vyrábí ze směsi odstředěného mléka z večerního dojení s mlékem plnotučným z ranního. Připraven je buď mladý po 20 dnech zrání, nebo se nechá dozrát až tři měsíce, jde o bílý válec, téměř bez kůry, na povrchu vroubkovaný, uvnitř také bílý s malými bublinkami, hmotnost 5 - 7 kg. Specifická, výrazná chuť, nepříliš slaná, trošku nakyslá. Sýr, který můžeme právem nazvat vzácný, je výborný s grilovanou polentou, spolu s plátky Soprèssa, jako náplň do knedlíků, ale nezklame ani sám o sobě.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka