Plněné artyčoky à la Ragusano - recept cpt. Cooka
Cacocciuli chini co' Cascavaddu Rausanu
6 porcí:  6  artyčoků, 1 šálek tvrdého sýra Ragusano (strouhaného), 1 šálek strouhanky, 1/2 šálku nasekané zelené petrželky, 2 stroužky česneku, 1/2 šálku olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1/2  citrónu, 1/2 šálku suchého bílého vína
Když připravujete artyčoky před vařením, použijte rukavice, abyste zabránili zbarvení rukou. Připravte si nádobu s vodou okyselenou citrónovou šťávou, kam ponoříte artyčoky po ořezání, aby neměnily barvu. Opláchněte je důkladně, aby se odstranil písek, zbytky hlíny a drobné kamínky, odstraňte stopky a tvrdé vnější listy, první 2 nebo 3 řady, aby navrchu zůstaly lístky světlejší a křehčí. Základnu seřízněte tak, aby v hrnci stály. Položte na bok a horní špičatou třetinu okvětních plátků nožem odkrojte.
V misce spojte strouhaný sýr Caciocavallo Ragusano, osmahnutou strouhanku, nasekanou petrželku a nadrobno posekaný česnek a dobře promíchejte. Artyčokem horní stranou praštíte o krájecí prkénko a stlačíte jej dolů tak, aby se plátky od sebe uvolňovaly a šlo je plnit. Podle chuti osolíte a opepříte. Namačkejte dovnitř mezi lístky připravenou nádivku a zbývající rovnoměrně rozdělíte, aby zakryla vršek.
Artyčoky se naskládají natěsno vedle sebe do hrnce, hliníkovou fólií se utěsní volné prostory mezi nimi. Do poloviny výšky se zalijí osolenou studenou vodou s pár kapkami citrónové šťávy, jejich vršek zakapete olivovým olejem a vínem. Přivedete vodu k varu a necháte vše dusit 30 - 45 minut. Pravidelně kontrolujte, jestli není potřeba přilít vodu a je-li dost slaná. Hotové jsou, když jde snadno oddělit lístek. Vršky lžičkou pokapejte tekutinou, která zbyla v hrnci a teplé podávejte.
Extra chuti se docílí, když na pár lžících olivového oleje opečete česnek nakrájený na plátky a se zelenou petrželkou před podáváním artyčoky polejete. A ve městě Vittoria mnoho hospodyněk do nádivky přidává několik nakrájených filátek ančoviček.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka