Bucatini all'amatriciana - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg špaget nebo bucatini (duté špagety), 12 dkg slaniny pancetta, 1  cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky drceného červeného pepře, 1/4 šálku bílého vína (Chardonnay, Pinot Grigio), 40 dkg loupaných rajčat, 6 lžic strouhaného pecorina, 2 lžíce parmazánu (strouhaný, není nutný)
Omáčka amatriciana pochází z oblasti Abruzzo, kam horské městečko Amatrice dlouho patřilo (dnes je součástí Lazia). Původní receptura vycházela z toho, jaké suroviny si mohli vzít pastýři na pastvu, obsahovala pancettu (sušenou slaninu), sýr pecorino a špagety. Rajčata a olivový olej se přidaly později, když chov ovcí procházel krizí, potomci pastýřů se stěhovali do měst a recept proslavili po celé zemi.
Nakrájíme slaninu (správně má být zmíněná pancetta, ale použít lze uzenou slaninu nebo šunku prosciutto) na proužky nebo na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Spolu s drceným červeným pepřem suroviny přihodíme na pánev s olivovým olejem a smažíme na mírném ohni, dokud cibule není měkká a sklovitá, často mícháme. Přidáme bílé víno a na středním plameni necháme téměř odpařit. Mezitím zvlášť dáme vařit vodu na těstoviny. K omáčce přidáme loupaná rajčata, nejjednodušší je použít konzervovaná. Při míchání je trošku rozdrtíme a dál dusíme, než se dokončí těstoviny, v případě potřeby přidáme lžíci vody z těstovin. Těstoviny (bucatini nebo spaghetti) nasypeme do vřící vody a osolíme jen lehce, protože pecorino je sýr sám o sobě slaný. Když jsou těstoviny hotové, slejeme z nich vodu a přidáme do nádoby s omáčkou. Zamícháme zlehka, jen aby se omáčkou obalily, pak přidáme strouhaný sýr Pecorino Romano a vše dobře promícháme. Podáváme horké a zvlášť na stole nabídneme ještě pecorino nebo parmazán.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka