Zapečené gemelli se žampiony a mušlemi - recept cpt. Cooka
4 porce:  44 dkg těstovin gemelli, 2 šálky smetany, 1 šálek rajčatového pyré, 1 šálek mušlí, 1/2 šálku slaniny (nakrájená, nejlépe pancetta), 1/2  cibule, 16 dkg žampiónů, 1/2 šálku bílého vína, 1 šálek špenátu, olivový olej, pecorino
Na pánvi necháme na olivovém oleji změknout a zesklovatět drobně nakrájenou cibuli a odložíme ji do misky. Na stejné pánvi opečeme nudličky pancetty (sušené šunky) dozlatova a odložíme k cibuli. Pokračujeme osmahnutím mušlí, stačí krátce, pár minut po obou stranách, pak je také odložíme. Houby očistíme, ale neoplachujeme, ať nenavlhnou, a nakrájíme. Na zbytku oleje je osmahneme až dohněda, pak podlejeme vínem a necháme alkohol odpařit. Přidáme rajčatový protlak, smetanu a osmaženou cibuli, žampiony a mušle. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Těstoviny gemelli (krátké dvojspirálky) nebo jim podobné připravíme podle návodu výrobce. Dvě minuty před jejich dokončením pár lžicemi vody z těstovin naředíme připravenou omáčku. Těstoviny al dente scedíme a smícháme s omáčkou. Přidáme nasekaný mladý špenát a vsypeme do vymazané zapékací mísy. Posypeme strouhaným sýrem Pecorino Romano a krátce zapečeme nebo ogrilujem, aby sýr roztál a zezlátl.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka