Strozzapreti s pestem a fazolkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg brambor rohlíčků, 50 dkg těstovin strozzapreti, 40 dkg fazolových lusků, 1 svazek bazalky, 5 stroužků česneku, 1/2 šálku piniových semínek, 1/2 šálku parmazánu, 1/2 šálku extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Příprava pesta: línější smíchají natrhané lístky bazalky, nadrobno nasekaný česnek a piniová semínka v mixéru, ostatní tyto suroviny rozdrtí ve větším hmoždíři, dokud se vše nespojí. Pak se přidá strouhaný parmezán a postupně se za stálého tření tenkým pramínkem přilévá olivový olej. Okoření se mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Pesto se přeleje do misky, přikryje a uloží do chladu, dokud není potřeba (to ručně vyrobené vydrží v ledničce i několik dní).
Do velkého hrnce s osolenou vodou nakrájíme na polovičky oloupané brambory a přivedeme k varu, pak oheň stáhneme na střední teplotu. Po 5 minutách přidáme těstoviny strozzapreti nebo trenette a vaříme nějakých 10 - 12 minut, na posledních 5 minut pak ještě přidáme zelené fazolky. Vaříme, až jsou těstoviny al dente a fazolky měkké tak akorát. Pak vše scedíme a vsypeme do horké servírovací mísy. Vmícháme pesto, asi lžíci na jednu porci (zbytek uchováme na jindy) a hned podáváme. Jde o klasický recept z oblasti Janova.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka