Kapr ve smetanové marinádě - recept cpt. Cooka
6 porcí:  6 plátků kapra, 15 dkg majonézy, 1 dl šlehačky, 3 lžíce bílého vína, citrónová šťáva, kousek mrkve, kousek celeru, kousek cibule, 3 lžíce sterilovaného hrášku, 1 malá nakládaná okurka, celý pepř, bobkový list, nové koření, ocet, sůl, nakládaná kapie na zdobení, zelená petrželka na ozdobu
Do vařící osolené a nepatrně okyselené vody přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a koření, přivedeme k varu, povaříme 10 minut a vložíme očištěné porce kapra. Příkon tepla zmírníme a vaříme velmi mírným varem nejdéle čtvrt hodiny. Vařené porce kapra z vývaru vyjmeme, opatrně vykostíme a necháme vychladnout. Urovnáme je na mísu, přelijeme marinádou a necháme v chladničce proležet. Před podáním je ozdobíme petrželkou a proužky sterilované kapie.
Příprava marinády: majolku zředíme vínem a citrónovu šťávou, přidáme ušlehanou smetanu, na tenká kolečka nakrájenou spařenou cibuli, okapaný hrášek, na nudličky nakrájenou mrkev a celer (z vývaru) a sterilovanou okurku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka