Sugo bolognese - recept cpt. Cooka
Boloňské ragú
4 porce:  1.5 dl extra virgin olivového oleje, cibule, mrkev, řapíkatý celer, 60 dkg mletého hovězího masa, 40 dkg mletého vepřového masa, 20 dkg kuřecích jater, 2  klobásy toulouské, 2 dl červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 l vlažné vody, 2 dl mléka, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme mleté maso, nejdříve hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra a rozdrobenou náplň toulouské klobásy. Podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. Ve vlažné vodě rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny (3 - 4 hodiny jsou optimální, aby se maso pořádně vyvařilo a změklo). Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka