Patate gratinate al latte - recept cpt. Cooka
Gratinované brambory v mléce
4 porce:  1 kg brambor, 1.5 dl mléka, 1.5 dl smetany, 1 stroužek česneku, 2 dkg másla, sůl, mletý pepř
Oškrábeme brambory a nakrájíme na tenké, asi centimetrové plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme rozmáčknutý česnek, který po chvilce vyjmeme. Do pánve vložíme plátky brambor. Po chvíli restování přilijeme mléko a smetanu, necháme zredukovat, tzn. pomalu vaříme, než tekutina zhoustne. Do zapékací misky přendáme brambory, přelijeme vyvařeným mlékem se smetanou, osolíme, opepříme a dáme do trouby. Pečeme na horní spirálu, aby vznikla kůrčička - 5 minut při teplotě 190 °C.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka