Soupa d'siôle - recept cpt. Cooka
Piemontská cibulová polévka
6 porcí:  48 dkg cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 šálek suchého bílého vína, vývar, 4.8 dkg másla, parmazán, gruyère, 6 plátků veky
Cibuli nakrájenou na tenké proužky pomalu dohněda osmahneme na másle ve větším hrnci. Pak zalejeme bílým vínem, které necháme rychle odpařit. Cibuli zaprášíme zlehka hladkou moukou a pak pomalu za stálého míchání zalejeme vývarem, abychom získali nepříliš hustý krém. Mezitím v troubě dozlatova opečeme plátky veky lehce potřené máslem. Polévku podáváme horkou, na dně talíře opečený chléb zalejeme tekutinou. Na talíři zasypeme směsí strouhaného sýra Gruyère a Parmigiano reggiano.
Tato cibulačka má původ v Itálii, na venkově v oblasti Piemontu. Do Francie se dostala spolu s Kateřinou Medicejskou, která se provdala v roce 1533 za Jindřicha II., Francouzi tuto polévku velmi rychle zařadili mezi svá oblíbená jídla.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka