Risotto al gorgonzola con salsa di pere - recept cpt. Cooka
Rizoto s gorgonzolou v hruškové omáčce
Čerstvé hrušky rozkrojíme na čtvrtiny, oloupeme a zbavíme jadřince. Oloupeme česnek a stroužek rozkrojíme napůl. V hrnci rozehřejeme extra virgin olivový olej a přidáme česnek, nahrubo nakrájené hrušky a majoránku. Zamícháme a vaříme několik minut, potom dochutíme solí. Přidáme zeleninový vývar a povaříme doměkka. Když jsou hrušky hotové, odstraníme hrnec z plamene. Během přípravy rizota pak přidáme čerstvě mletý černý pepř a promícháme do hladkého pyré.
Cibuli nakrájíme najemno a nasypeme do hrnce na rozehřátý olej spolu se špetkou soli. Když je cibule měkká, přidáme suchou rizotovou rýži a opět špetku soli. Neustále mícháme, aby se rýže nelepila a stejnoměrně osmahla. Do sklovita osmahnutou rýži začneme podlévat postupně po jedné naběračce vývarem. Další naběračku přidáme vždy, když tekutina vsákne a odpaří se. Takto pokračujeme 16 až 18 minut podle odrůdy rýže. Hotové rizoto sundáme z ohně, dokud je stále ještě mírně vlhké. Přimícháme do něj máslo a gorgonzolu a necháme chvíli přikryté rozležet.
Na každý talíř nalejeme sběračku hruškového pyré, na ně pak přidáme dvě velké lžíce rizota. Ozdobíme snítkou majoránky a k dispozici dáme mlýnek s pepřem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka