Pasta chi cruzziteddi - recept cpt. Cooka
Těstovinová polévka s kaštany
6 porcí:  90 dkg jedlých kaštanů (sušené, nebo trochu více čerstvých), 1  bobkový list, 40 dkg divokého fenyklu, 40 dkg těstovin (ditali nebo malé mušličky), chilli paprička peperoncino, sůl, mletý pepř, 1 lžíce olivového oleje na pokapání
Sušené kaštany se propláchnou a přes noc nechají namočit v dostatečném množství vody. Před vařením se voda slije a odstraní se případné zbytky kůže. Čerstvé kaštany se ostrým nožem na ploché straně naříznou do kříže a ponoří pod vodu s bobkovým listem. Voda se přivede k varu a vaří se asi 15 minut. Pak se odstaví a horké se zbaví kůry i světle hnědé kůžičky. Před loupáním by neměly vychladnout, pak ztvrdnou a je těžké je oloupat.
Oloupané kaštany se dají do hrnce vody s nasekaným divokým fenyklem (divoký fenykl lze nahradit kouskem salátového fenyklu, jemnou zelenou částí s horní třetinou bulvy). Hladina vody by měla být asi 7 cm nad kaštany. Vše se přivede k varu a za občasného míchání vaří asi 45 minut, dokud se kaštany nerozpadají. Pak se přidá sůl a malé polévkové těstoviny a ty se vaří, dokud nejsou al dente. Pokud je polévka příliš suchá, přidá se trochu horké vody. Hotová se dosolí, opepří a přichutí pálivou paprikou. Servíruje se horká, zakápnutá olivových olejem a na stůl se přichystá i mlýnek s pepřem a mletá pálivá paprika. Jde o tradiční jednoduché sicilské jídlo z oblasti města Pollina, v italštině se nazývá Pasta con castagne, někde obsahuje i cibuli, jindy se zasypává strouhaným pecorinem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka