Risotto con gorgonzola, pere e noci - recept cpt. Cooka
Rizoto s gorgonzolou, hruškami a ořechy
4 porce:  4  hrušky, 3 dkg másla, 1  šalotka, 32 dkg rýže, 1 dl bílého vína, 6 dl zeleninového vývaru, 20 dkg gorgonzoly dolce, 2 dkg másla, 2 dkg parmazánu, 20  vlašských ořechů, sůl, mletý pepř
Šalotku nakrájíme najemno a na másle necháme zesklovatět. Přidáme suchou rýži a také pár minut mícháme, aby zesklovatěla. Pak zalijeme bílým vínem, zamícháme a zvolna odpaříme. Rýži postupně zaléváme po jednotlivých naběračkách vývarem, další vždy až se předchozí vstřebá a odpaří. Tak postupujeme, dokud není al dente, podle druhu rýže asi 15 minut. Pokud vývar dojde a rýže ještě není měkká, použijeme horkou vodu.
Mezitím nakrájíme sladkou gorgonzolu na kostičky, hrušky oloupeme a zbavíme jaderníku, polovinu nakrájíme na plátky, polovinu na kostičky. Pět minut před koncem vaření rýže do ní vmícháme gorgonzolu a kostičky hrušek, opatrně mícháme, aby se sýr roztavil. Když je rýže hotová, vypneme plamen, a vmícháme do ní strouhaný parmazán a máslo. Podáváme na talíři kopečky rizota obležené půlkami ořechů a nahoře zdobené plátky hrušek (které se někdy dávají chvilku orestovat na olivovém oleji a popráší černým pepřem), případně i lupínky parmazánu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka