Polévka s nočky - recept cpt. Cooka
Zuppa di gnocchetti
6 porcí:  

na nočky: 4 dkg hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 1  vejce, 1  žloutek, 1  bílek, 5 dkg másla, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek,

vývar: 7.5 dkg hladké mouky, 7.5 dkg másla, 1.5 l vývaru, 3  žloutky, 2 lžíce smetany, 1 snítka tymiánu, 1  bobkový list, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, parmazán

V míse smícháme mouku, strouhanku, máslo, celé vajíčko a žloutek. Ochutíme mletým bílým pepřem, solí a muškátovým oříškem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílku. V hrnci přivedeme k varu lehce osolenou vodu. Pomocí malé lžičky zformujeme z těsta malé knedlíčky a rukou je opatrně vhazujeme do vřící vody. Vaříme je 10 - 12 minut, pak je vylovíme, necháme okapat a udržujeme dál v teple.
Máslo pomalu rozehřejeme v kastrole, přimícháme do něj mouku a jakmile začne červenat, zalijeme horkým vývarem a zásmažku v něm rychle rozšleháme. Ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku, přidáme snítku tymiánu nebo bouquet garni a pomalu vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Potom tymián vyjmeme, do vývaru vmícháme žloutky rozšlehané ve smetaně a trošce vývaru. Necháme ještě 5 minut vařit za stálého šlehání. Nakonec přidáme nočky a podáváme horké, na dochucení připravíme strouhaný parmezán.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka