Polévka s battuto po římsku - recept cpt. Cooka
Minestra col battuto alla romana
4 porce:  1  cibule, 5 dkg pancetty nebo tučného ze šunky, 1  řapíkatý celer, 1  mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, 2  rajčata, 16 dkg špaget, 5 dkg pecorina
Špek ze šunky nebo pancettu i zeleninu pomeleme mlýnkem na maso. V katrolu rozpálime olivový olej a na něm tento základ osmahneme. Když začne měnit barvu, přidáme podle chuti plátky rajčat a po chvilce naředíme vodou. Přivedeme k varu a nalámeme do polévky špagety na kousky 3 - 4 cm dlouhé. Podáváme, když jsou těstoviny al dente, samostatně k tomu nabídneme strouhaný sýr pecorino.
Battuto v italské kuchyni označuje základ mnoha polévek i dušených pokrmů: jemně posekanou cibuli, mrkev a řapíkatý celer (někdy i další zelenina či pancetta), vše podušené na tuku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka