Pasta a trapanisi - recept cpt. Cooka
Spaghettini z Tràpani
4 porce:  40 dkg těstovin spaghettini, 40 dkg lilku, 40 dkg rajčat (nejlépe loupaná konzervovaná ve šťávě), 6 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2  ančovičky solené, 2 lžíce kaparů, 10  černých oliv, 2  feferonky, 12 listů bazalky, sůl, mletý pepř
Lilky nakrájíme na kostky o hraně asi 2.5 cm, posolíme a necháme půl hodiny na cedníku, aby se zbavily vody a hořkosti. Pak v pánvi rozehřejeme olej a osmahneme v něm celé stroužky česneku a ančovičky (opláchnuté, zbavené soli a kostiček) nasekané na menší kousky. Po dvou minutách přidáme opláchnuté kapary, vypeckované olivy překrojené napůl a papričky nakrájené nadrobno. Kostky lilku osušíme na utěrce nebo papírovém ubrousku a přidáme na olej. Mícháme a vaříme asi 5 minut. Potom se přidají nadrobno nakrájená loupaná rajčata i se šťávou a natrhané lístky bazalky, dochutíme solí a pepřem a podusíme 10 minut.
Spaghettini uvaříme ne úplně do měkka v dostatečném množství osolené vody. Slejeme je a vrátíme do hrnce, kde je na malém plameni smícháme s polovinou omáčky. Servírujeme v horké servírovací míse nebo dáme přímo na talíře zalité druhou polovinou omáčky. Podávají se bez sýra, zato nesmí chybět mlýnek s pepřem. Provincie Tràpani je největším producentem kapar a ančoviček na Sicílii a tyto dvě suroviny spolu dají omáčce jedinečnou chuť. Italsky se tento pokrm nazývá Spaghettini alla Trapanese, případně Spaghettini alla Siciliana, protože se rozšířil po celém ostrově.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka